Uppteckning nummer LMV-N757b

Titel: En "förgjord" ko.

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Ol Nischn i Fors hade blivit ovän med en av sina grannar. Då det där bröt ut, hade grannen just haft en ko till tjuren. Då hade O. N-n sagt: "Ja, nog har du fått kalven "tiá, men int kom du tell å fo nan kalv "borti'a". Inte långt därefter blev det auktion hos den där bonden, och min farfar löste den omtalade kon.
Då talade O.N-n om för honom, huru det var ställt med kon, men han erbjöd sig ställa det tillrätta igen, om han ville komma till honom. Farfar besökte honom mycket riktigt och fick en flaska med någon vätska i, som han skulle ge kon in. Men om det skulle göra full verkan, så skulle han hämta dylik medicin två gånger till. Därav blev dock intet, ty då farfar gick över skogen hem med flaskan, blev han antastat av något osynligt, som ideligen knuffade och skuffade honom. Han blev så skrämd av den färden, att han lovade ut, att förr skulle kon få stryka med, än han gick till Ol Nischn en gång till. Så blev det ock. Kon strök med i kalvningen. Detta har de gamla själva talat om för mig.